Teguran dari seorang sahabat

Minggu lepas saya telah menghadiri Program Penyusuan yang dianjurkan oleh pihak MIZAN di Alamanda Putrajaya, hari Ahad jam 10 pagi sehingga 1.00 tengahari.

Walau sunyi di blog, namun semangat perjuangan penyusuan tetap utuh ^_^
Bertemu sahabat-sahabat lama, Cik Zilal Saari, Cik Dayang, Dr.Harlina Siraj, Cik Irma Hasmie, Cik Wardina, Cik Sharifah Aleeya dan sahabat-sahabat yang baru dikenali..

Sebelum beredar, saya sempat berbual mesra sebentar dengan Cik Dayang.
Ditegurnya blog saya yang sudah lama bersawang, tidak dikemaskini huhu
Terharu juga sebab rupanya masih ada yang menjenguk-jenguk blog usang ini, seperti tiada bertuan...
Alangkah bertuahnya jika saya dapat mengemaskini blog setiap hari...
Hanya status di mukabuku sahaja yang aktif. Itupun kadang-kadang tidak berjenguk sehari dua. Kadang tu jenguk pun sepintas lalu, melihat-lihat intipati penting, dek kerana hambatan tugas yang padat.

Kalau boleh nak mohon Allah tambah lagi 24jam sehari menjadi 36 jam sehari huhu.. tapi tak mungkin kan.
jadi pada yang rindu-rinduan pada tuan tanah blog ini ( perasan yang melampau ), saya kongsikan aktiviti-aktiviti saya selama menyepi dari blog ini...


barisan model memperagakan baju muslimah mesra penyusuan susu ibu


Di antara ahli panel forum..
Cik Wardina ketika ini menjadi bidan terjun kerana Cik Irma Hasmie yang merupakan salah seorang panel belum tiba.
Masing-masing membicarakan pengalaman penyusuan ( breastfeeding).
Pengalaman Cik Sh.Aleeya menyusukan anak kembarnya sangat mengujakan.
Begitu juga pengalaman CIk Wardina yang telah menyusukan 3 orang anak-anaknya.


Baru tiba ahli panel yang di tunggu, Cik Irma Hasmie dan suami. Turut dibawa adalah si comel Farhan =)


Dia sungguh manis dan jelita apabila berhijab

saya akan cuba mengemaskini blog ini sekerap yang mungkin..
salam Ramadhan kareem =)


BAHAGIA DAN TENANG...

Alhamdulillah rezeki saya dapat berbicara bersama Prof.Dr Muhaya pagi ini. alhamdulillah ya Allah atas rezeki ulung ini^_^

" Saya seorang kakitangan kerajaan dan membuat keputusan untuk berhenti kerja dan menjadi surirumah serta menjaga 2 orang anak. tetapi keluarga menghalang. Suami saya seorang yang sangat menyokong keputusan saya. saya amat berasa bahagia dan tenang sekali menjadi surirumah. cuma saya ingin mohon pandangan prof bagaimana ingin mendepani situasi saya ini "

Prof Muhaya " tahniah pada puan kerana membuat pilihan yang terbaik untuk keluarga. Subhanallah, puan merasa cukup bahagia dan tenang sekali dengan apa yang puan lakukan. tidak semua orang mendapat kebahagian dan ketenangan di dalam hidupnya. alhamdulillah kerana puan merasainya. orang yang bahagia dan berjaya adalah dia buat apa yg mereka suka. orang yang bahagia adalah orang yang akan berjaya. dan orang bebas adalah orang yang bebas dari penghargaan dan cercaan orang. orang2 inilah yang akan berjaya. jika ada yang mengkritik apa yang puan lakukan, senyumlah pada mereka. dan katakanlah, tolong doakan buat saya ya "

hati berbunga2, rasa tenang dan bahagia yang amat mendalam...
* kalau boleh dirakam kata2 prof ini, saya rakam dah. bagi orang lain dengar 

Kelas Tartlet

Alhamdulillah segala puji bagi Allah diatas kurniaan rezekiNya..
Selesai sudah kelas tartlet bagi sesi April.
Tahniah buat pelajar-pelajar saya yang tak menang tangan melayani tempahan sekarang.
Semoga kalian akan terus sukses di bidang bisnes ini.



kak mazlina dari Batu Caves bersama hasil sentuhannya
wanita yang sungguh berbudi luhur, gigih semangatnya^_^



cik adilah dan kak norhawati.
wanita2 yang peramah dan tinggi nilai2 keluhurannya^_^


kak asma dari Pahang.
sahabat seperjuangan yang sungguh saya kagumi ilmunya ^_^

* kepada yang berminat untuk sertai kelas baking, boleh sms saya atau mesej saya di facebook =)


Kelas Pastri Cheese Tart Gebu

Assalamualaikum wbt buat semua sahabat2 pembaca yang dikasihi..
Semoga sentiasa berada dalam rahmat dan kasih sayangNya..
Mohon maaf di atas ketidak upayaan diri ini untuk mengemaskini laman blog ini kerana kekangan waktu..
T_T Masa yang berlalu terlalu pantas...

Untuk hebahan kepada yang berminat untuk menjadi USAHAWAN TART GEBU...


Sesi pertama : 21 April 2013
Sesi kedua : 25 April 2013

Kelas akan berlangsung di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, dengan suasana yang kondusif .

JANGAN LEPASKAN PELUANG INI!

Ramai yang menjual cheese tart, tapi kurang ramai yang menjual cheese tart GEBU! ^_^
Setelah anda sertai kelas ini, insyallah anda mampu menjana pendapatan minimum RM300/minggu!

Kepada yang berminat, boleh hubungi saya menerusi
 emel : mama.khawlah@gmail.com
FB : Aqilah Zaidee


Jadual yang padat...

Bismillahirrahmanirrahim...

Sudah amat lama tidak menulis di blog. Saya cuma berkesempatan membuat 'update' di facebook sahaja kerana keterbatasan waktu. Itupun kadang-kadang tidak sempat membuka internet 1-2 hari. uhhhh...
Bekerja dari rumah tentunya memerlukan komitmen masa, tenaga yang sangat banyak. Apetah lagi saya punyai 'pembantu cilik' yang memerlukan perhatian penuh.

Masa 24 jam yang dahulunya terasa panjang, kini teramat singkat buat saya. Segala-galanya perlu dilakukan. Kerja rumah, mendidik anak-anak, menjana pendapatan, melayan suami, memasak dan sebagainya. Betapa berharga masa ini. Saya selalu ingat apabila anak-anak tidur, saya juga dapat berehat bersama-sama mereka. Namun apabila saya ingin tidur, kepala saya tidak berhenti berfikir tentang tugasan yang perlu dilakukan. Akhirnya, saya tidak tidur ! Masa anak-anak tidur, adalah masa saya untuk bekerja. 

Dahulu saya hanya makan gaji. Kalau saya rajin ataupun malas, gaji tetap masuk setiap hujung bulan. Ada masa untuk melepak, tidur, 'window shopping' dan sebagainya.
Tetapi kini, semuanya berubah..
Kalau saya malas, saya tidak akan dapat duit! Bila tiada duit, saya tidak boleh berbelanja. Jadi, harus menjadi rajin.

Amat jarang saya ke KL untuk meronda-ronda, bersiar-siar, cuci mata di kompleks membeli-belah. Kerana kesuntukan masa. Saya ke KL pun apabila ada urusan penting sahaja. selebihnya, berada dirumah.. Saya lebih selesa dan bahagia bersama anak-anak dirumah, bekerja bersama mereka yang merupakan ' VERY GOOD HELPER'.

Saya suka karier saya sebagai Work-At-Home Moms. ..
Jalan saya baru bermula dan mudah-mudahan dipermudahkan dan saya tabah mengharungi ranjaunya.
kerana SURIRUMAH adalah pilihan saya!


Aktiviti Homeschool : Cara mengendalikan kain kotor dan mengenali detergen



Aktivit Homeschool : Mengetahui cara-cara melipat baju dan menyusunnya


Imam muda Faqih yang sungguh montel..




Aktiviti Homeschool : Membuat pizza bersama rakan se-homeschool


Ceria bersama-sama


Salam kasih dan sayang * peluk*


Kelas Pastri : Tart Dream



Peserta : khas untuk kaum Hawa yang ingin menambah ilmu pengetahuan dalam selok-belok dunia pastri disamping menjana ekonomi famili. HappyMindz`s Baking Class yang dinaungi oleh saya sendiri, Puan Nor Aqilah Nor Kamaruddin yang mempunyai pengalaman di bidang kebersihan dan keselamatan makanan dengan kemahiran membuat tart yang gebu serta struktur rasa yang sungguh unik disamping keistimewaan proses baking yang barakah, insyallah.
Pelajar akan didedahkan dengan tips-tips membuat tart dengan pantas yang mana sangat berguna buat wanita-wanita yang mempunyai banyak tanggungjawab dan kekangan masa.

Yuran kelas : RM250 ** promosi untuk sesi Januari sahaja
Sesi kelas hanya untuk sehari sahaja
Jenis kelas : Hands-on sepenuhnya sehingga pelajar mahir
Janis masakan : Tartlet ( cheese tart, fruit tart, egg tart )
Tarikh kelas : 12 Jan/ 19 Jan/ 26 Jan ( Sila booking hari yang anda mahukan )
Waktu : 11.00 pagi sehingga selesai
Setiap sesi kelas terhad untuk 4 orang sahaja
Makanan tengahari disediakan untuk semua pelajar
BONUS **
Pelajar akan ditawarkan kelas perniagaan internet untuk tujuan mempromosi jualan pastri mereka dengan separuh harga.
Layari www.happymindz.com untuk maklumat lanjut tentang fasaliti ruang masakan kami.
Bagi yang berminat untuk menyertai, sila emel ke mama.khawlah@gmail.com
Terima kasih ^_^