Mastitis

selalunya tulisan yang saya sentuh adalah apa yang saya atau kawan2 saya lalui. sejak berkecimpung dalam dunia BF, saya telah menemukan pelbagai kisah dan masalah. yang benar2 membantu saya mendalami lagi ilmu BF ini. alhamdulillah..maaf ye,saya suka intro he3


Mastitis adalah kondisi dimana payudara kemerahan2, keradangan, kebengkakan, kesakitan..jadi untuk yang mengalaminya dinasihatkan berjumpa terus dengan doktor untuk rawatan.  kelewatan rawatan akan menyebabkan jangkitan dan nanah pada payudara dan akibatnya pembedahan perlu dilakukan. ( ngeri pula saya dengar..)



Macamana nak tahu tanda2 mastitis ?
1. ada bahagian2/keseluruhan payudara terasa mcm panas, sakit, bengkak, merah dan lembut. 
2. badan rasa letih, lemah, menggigil, selsema, 
3. rasa demam dengan suhu yang tinggi 38.3 darjah celcius ke atas. kalau demam ni selalu dikaitkan dengan respons badan terhadap jangkitan kuman yang ada di badan.
4. payudara rasa lebih sakit, dan demam lebih ketara. ( kalau bengkak biasa, kesakitan yang dilalui tidaklah semakin melarat )
5. mungkin boleh periksa beberapa perkara yang berlaku sebelum ini : puting luka, skip masa penyusuan/mengepam yang sangat lama




CARA MENGELAKKAN MASTITIS
1. menyusukan anak/ mengepam sekerap yang mungkin ( elakkan mengehadkan frekuensi atau masa penyusuan )
2. Sekiranya payudara sudah penuh, terus menyusukan anak (walaupun anak tidak memberi sebarang tanda2 bahawa mereka tengah lapar ) atau mengepam.
3. Rawat payudara yang bengkak dengan segera. ( susu yang tak mengalir keluar akan berkumpul dan menyebabkan saluran susu tersumbat
4. Elakkan tidur meniarap. kerana tekanan ke atas payudara juga dapat menyumbang kepada mastitis.
5. amalkan cara hidup yang sihat dan rehat yang mencukupi. ( stress adalah penyumbang kepada pelbagai masalah )


Kenapa ada ibu yang berulang kali mendapat mastitis ?
  • kerana terdapat kelemahan atau kesilapan dalam corak penyusuan. 
  • tidak kerap menyusukan anak
  • skip masa mengepam
  • penggunaan botol untuk mengurangkan penyusuan
  • sistem imunisasi si ibu yang lemah ( berkaitan dengan amalan cara hidup yang kurang sihat, kepenatan, stress 
Apabila ibu dah mula kena serang mastitis segera periksa jadual penyusuan atau jadual mengepam. ibu2 perlu beri perhatian serius terhadap penyusuan bayi. kalau selama ni pam 5jam sekali, maka selepas ini.dinasihatkan mengepam setiap 3jam sekali. susuilah anak anda sekerap mungkin.


Rawatan Mastitis ?
1. rehatkan diri dan minda ( jangan stress2 dear...ingatlah moment2 yang membahagiakan =)) dapatkan cuti supaya anda boleh rehat secukup2nya dari kerja2 yang membebankan. tapi tidak bercuti dari menyusukan anak! keadaan yang tenang dapat memperbetulkan sistem imunisasi badan.
2. tuam payudara dengan tuala suam dan tuala sejuk. (kesejukan mampu melegakan kesakitan. ke-suam-an membantu untuk perjalanan darah yang lebih lancar.) utk tuam sejuk, masukkan ais dlm plastik kemudian bungkus dengan kain tuala..
3. urut perlahan2 pada kawasan yang lembut untuk membetulkan peredaran darah, membuka saluran2 yang tersumbat dan menggerakkan tentera2 imun kita tu. ( cuba siram payudara dengan shower yang suam )
4.  kerap menyusukan bayi di payudara yang sakit itu. kalau sekiranya terlampau sakit sangat, beri baby minum pada payudara sebelah lagi. apabila susu dah mula keluar,alihkan ke payudara yang sakit tadi.  adalah amat penting mengosongkan payudara yang sedang keradangan. digalakkan bayi  menghisap di payudara tersebut kerana hisapan bayi lebih efisien untuk mengosongkan breast berbanding pam. tapi sekiranya baby tidak menyusu dengan baik, disyorkan pam atau perah guna tangan.
5. cuba pelbagaikan posisi menyusu anak supaya semua yang tersumbat dapat di 'clear' kan 
6. ambil ubat tahan sakit/demam yang tidak mengganggu kepada penyusuan ( cth ibuprofen @ acitamenophen )..sebab keadaan yang sakit sebenarnya mengganggu produksi susu dan pertahanan badan untuk melawat jangkitan.
7. minum air dengan banyak sebab apabila demam atau keradangan, kita memerlukan lebih banyak air.
8. amalkan pemakanan yang sihat
9. tidur tanpa 'bra' atau guna bra yang longgar supaya tidak menekan di bahagian yang sedang kesakitan.
10. Jangan hentikan penyusuan! kerana ia akan mengakibatkan keadaan lebih teruk dimana jangkitan payudara dan seterusnya bernanah dan akibatnya, pembedahan perlu dilakukan. Penyusuan bayi adalah kaedah paling baik untuk mastitis, engorgement
11. kemungkinan bayi taknak minum susu ibu sebabnye kandungan natrium yang tinggi dalam susu ( susu jadi masin!). keradangan menyebabkan kandungan natrium lebih tinggi. ada bayi yang tidak kisah dengan rasa ni, tp untuk bayi yang kesah... susukan bayi di payudara yang tidak bermasalah kemudian, tukar pula ke payudara yang sedang sakit. apabila keradangan dah surut, rasa susu akan kembali normal!


ADAKAH PERLU ANTIBIOTIK UNTUK MERAWATNYA?
kadang2 kesakitan atau keradangan yang dialami tidaklah sampai kepada jangkitan bakteria. itulah sebabnya, disyorkan sangat untuk dirawat dengan segera sebelum jadi lebih teruk (jangkitan bakteria). jadi apabila sakit tu, segera rujuk pada doktor ( dinasihatkan doktor yang ada ilmu BF ni. sbb doktor yang xde/kurang ilmu BF ni selalu bg nasihat yang bukan2 berkenaan BF )
kalau dalam istilah perubatan nya " better to treat mastitis earlier than later"
ibu yang lewat mendapatkan rawatan akan cenderung untuk meberhentikan penyusuan susu ibu serta-merta atau akan dijangkiti mastitis lagi di masa hadapan.

Kisah Perjalanan Hidup Saya (ibu Adam Darwisy)

Salam...
Saya  mulakan dari mula perkenalan dengan arwah suami ya...


berkenalan dengan arwah waktu kat universiti, bertembung kat Masjid Shah Alam, arwah di luar pagar waktu terawih dan saya seperti kenal terus menegur " kenapa tak masuk ? " jawapan arwah " maaf ya, saya bukan Islam tapi hati saya sangat sejuk dan tenang dengan bacaan ayat2 suci Al-Quran..
Semakin rapat hanya kerana beliau ingin mendalami Islam dan memeluk Islam pada 20 Januari 2006 dengan nama Abdul ra`uf Calgary Abdullah ( bangsa iban beragama islam  )
Kami berkahwin pada 20.08.2008, mendapat tentangan hebat dari keluarga arwah kerana mereka menyalahkan saya, arwah memeluk Islam dan perkahwinan kami menyebabkan ibu arwah terus membuang arwah sebagai anak.
Saya hamil setahun kemudian tapi miscarriage pada 15 minggu dan hamil anak kedua ( Adam Darwisy ) pada tahun 2010.
Adam dilahirkan pada 03.12.2010 pada minggu 34 dengan berat 1.58kg. Adam warded NICU untuk 29  hari di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang dan sepanjang di hospital keluarga mertua langsung tidak menjenguk kami atau mengambil tahu tentang kami seolah2 kami tidak wujud.
Arwah suami amat menggalakkan bf walaupun saya memang tak mahu.. tapi suami berkeras kerana bagi dia kasih sayang ibu tergambar dalam setiap titisan air susu ibu ( seperti ibu arwah yang menyusukan beliau sampai umur 3 tahun ).
Hidup kami sangat bahagia sampai 1 hari Allah telah mengambil arwah kembali disebabkan kemalangan pada 7 Jun 2010. Sampai hari ini saya masih tak percaya arwah telah pergi meninggalkan saya dan Adam...
Saya terus berhenti kerja notis 24jam bawa Adam ke kampung saya di Taiping, Perak. Saya akui saya sangat lemah, tanggungjawab saya pada Adam saya abaikan, saya jadi tak terurus lepas arwah pergi. Namun satu2nya perkara yang tetap saya buat ialah MENYUSUKAN adam. saya ingat pesan arwah " abi nak anak abi cantik, pandai dan beriman kerana minum susu ibu..."
Rupanya psanan arwah itu banyak manfaatnya pada saya. Memang saya akui lepas arwah meninggal, saya banyak berkurung & menangis. tapi setiap kali menyusukan Adam, macam ada kekuatan yang disalurkan dari Adam pada saya..terasa dekat hai menusuk dan saya rasa kuat untuk terus tabah dan hadapi hidup ini.. even parents saya pun terkejut dengan perubahan saya bila saya cakap saya nak kerja semula.
Saya sendiri tak tahu nak menyusun kata atau nak mengungkap bahasa yang indah2 tapi itulah keajaiban kurniaan Allah melalui air susu ibu..
Saya harap cerita saya dapat memberi galakan dan semangat pada ibu2 yang lain kerana hikmah & anugerah Allah berikan ini bukan sekadar mengenyangkan..membesarkan malahan lebih dari ape yang dapat kita jangkaukan.. Subhanallah..


-Intan Nornie Sheika bt Sudin-








Konvensyen KIK DBKL : Anugerah Datuk Bandar

saya ni tidaklah handal sangat dalam Kumpulan Inovasi & Kreatif. tahun nilah saya baru dapat pendedahan mengenainya. Allah je tahu betapa sibuk, sesak nafasnye kami. macam2 nak kena buat. kena turun 'construction site' untuk buat projek ini. memang sungguh mencabar. tapi budak baru mcm saya ni, apelah sangat sumbangannya berbanding' taiko'2 dlm kumpulan saya. 'taiko'2 yang memang dah berpuluh tahun berkecimpung dengan KIK ( yang dulunya dikenali sebagai KMK-Kumpulan Meningkat Mutu Kerja ). bila menang, saya tumpang sorak juga he3
Kumpulan dari Jabatan Kesihatan ni memang orang dah bosan..sebab asyik2 derang je nak menang!  mana orang x marah ha3 ramai yang sempat pesan pada kami pada hari Konvensyen hari tu " baik korang xyah masuk Konvensyen tahun depan. kalau tidak, kami boikot KIK " ha3 dan 'taiko'2 saya ( yang ada 3 orang tu ) memang dah kata, tahun depan kita rehatlah dari masuk Konvensyen..dalam hati berbunga riang gak..boleh lepak2 ha3
untuk beberapa bulan ni, kami sedang merehatkan diri sementara menunggu surat panggilan ke Konvensyen KIK Peringkat Wilayah pada tahun hadapan. teruja ada, takut ada, malas ada, macam2 ada..hu3
apepun, untuk Kumpulan Sihat XIV..TAHNIAH!!




ahli2 kumpulan bergambar dengan Dr.Ahmad Zaidi (Timb.Pengarah Bahagian Kawalan Mutu Makanan & Penyakit Berjangkit ) & Dr.Hayati ( Timb.Pengarah Pengurusan Pentadbiran & Perubatan ) serta Pn.Fauziah dari JPSM

Sumbangan EBM buat sakinah

alhamdulillah wa syukrulillah saya rafakkan pdNya..kerana disaat bekalan susu buat sakinah sudah kehabisan, masih ada insan yang sudi menyumbang bekalannya utk anak saya. terima kasih kepada kakak ipar saya yang berada di Labuan, Siti Aisah Mohd Ibrahim..juga x lupa utk abang saya yg kunun2 macho , Mohd Norhafiz yang sanggup mengendong barang ini naik ke atas flight dari Labuan ke Kuala Lumpur ( lain kali, bawak box yang lebih besar ye ha3 )



nota cinta dari Labuan di atas cooler box buat Khawlah Sakinah...



inilah bekalan susu yang diterbangkan khas dari Labuan..ia amat berharga buat saya dan Sakinah.


kenangan satu masa dahulu dikala susu masih banyak..
bekalan susu untuk anak susuan saya, Naurah Auni..

kenapa saya memerlukan sumbangan EBM ( express breastmilk )

saya telah mengalami masalah gangguan hormon yang agak kritikal. saya didatangi haid sejurus selepas nifas saya kering. darah nifas saya kering malam ini, esok petang saya terus didatangi period. mula2 cuak juga.bimbang takut2 yang keluar itu darah beku. tapi selepas jumpa gynae, doktor mengesahkan itu darah period. jadi utk kaedah perancangan keluarga menerusi kaedah penyusuan bayi secara eksklusif tidak berkesan buat saya, sebab sudah didatangi period! doktor siap pesan lagi " hati2 ye..jgn sampai ter'accident' sudah.." he3
sepanjang menyusukan Sakinah, saya tak pernah miss period. dan yang memburukkan keadaan bilamana 2 minggu sebelum saya didatangi period, fenomena kemerosotan produksi susu akan berlaku selama tempoh 2 minggu sebelum period dan sepanjang period ( period biasanya seminggu )..bayangkan, saya harus melalui situasi ini selama 3 minggu utk setiap bulan. 
kebiasaannya, saya mengepam di opis dengan kekerapan 4 sesi mengepam ( 9pg-12 tgh-2 ptg- 4ptg ) dan hasilnya 4-5oz/sesi. jadi saya akan bawa balik lebih kurang 16-20 oz..meriah gitu..=)
tapi apabila fenomena period ni datang, saya tetap teruskan sesi mengepam 4 kali. setiap sesi, saya berjaya mengumpul 1-1.5 oz..jadi saya hanya mampu membawa balik SATU BOTOL (4-5oz ) sahaja! inilah keadaannya dalam tempoh 3minggu setiap bulan. hanya ada satu minggu sahaja untuk saya mengumpul stok, tapi itu pun saya tak mampu menghasilkan susu yang sangat banyak. 
saya dah amalkan power pumping, makan macam2 supplement & milk booster, kerap mengosongkan breast..namun bila cik P datang, fenomena ini akan tetap berlaku. jadi saya pasrah dan kuatkan shj hati ini..walaupun adakalanya menitik air mata..tapi saya yakin, rezeki utk Sakinah ttp ada... saya terus mendapatkan khidmat nasihat pakar laktasi, Pegawai Zat Makanan di Jabatan Kesihatan Negeri..alhamdulillah semuanya memberikan saya sinar baru setiap kali saya berhadapan dgn situasi ini.

untuk memberikan FM pada Sakinah ???
ohhh tidaklah buat masa ini. keazaman saya masih ingin menyusukan Sakinah sehingga 2 tahun. kalaupun Sakinah x dapat susu ibunya sendiri, biar ibu lain yang menyusukan dia.. Suami saya juga amat prihatin tentang ibu susuan ini. dia amat menggalakkan saya mencari ibu susuan sekiranya saya x mampu menyusukan Sakinah. sebab kami semahu2nya ingin memberikan yang terbaik untuk Sakinah. lagipun kami tiada masalah dengan ibu & anak susuan..moga2 berkembang keluarga kami nanti =)

nota kaki : untuk menerima atau menderma susu ibu, ibubapa/suami isteri perlu mendapatkan salinan surat beranak anak, ayah dan ibu utk simpanan sbb mereka dah menjadi sebahagian dari keluarga kita dan haram berkahwin. juga perlu jalinkan hubungan yang baik di antara 2 keluarga.

Sepanjang ketiadaan entri di blog

salam semua...
mohon maaf kerana telah tanpa sengaja membiarkan blog bersawang.untuk beberapa minggu ini, jadual saya agak padat. saya perlu fokus kepada Konvensyen Kreatif & Inovatif DBKL dan Program 'Seni Penyusuan Susu Ibu bagi ibu Bekerjaya'. kadang2 ada kelapangan dan idea untuk menulis,tapi saya pulak tak seronok bila takde gambar nak letak (gambar belum di upload ke laptop )..
apepun saya bersyukur dan teramat bersyukur kerana kepenatan saya berbayar sungguh!
Konvensyen KIK peringkat DBKL : kumpulan kami telah menjuarai tempat pertama (Anugerah Datuk Bandar) pada pertandingan kali ini. dan akan bertanding ke peringkat Wilayah.dok berangan pertandingan peringkat Wilayah nanti diadakan di Labuan ke..boleh lah berjalan2 sambil kena memasang strategi menguruskan EBM apabila berjauhan dengan anak nanti ha3
Program 'Seni Penyusuan Susu Ibu bagi Ibu Bekerjaya': penyertaan amat2 di luar jangkaan dan mencecah 200 penyertaan. namun hanya 150 sahaja yang dapat dipilih memandangkan tempat di Auditorium Perpustakaan Kuala Lumpur yang amat terhad. walaupun yang merayu2 nak juga masuk,sanggup duduk atas lantai..saya x sampai hati hu3  yelah, yang datang program ini ibu2 mengandung, ibu2 yang menyusukan anak. x selesalah kalau nak bagi duduk atas lantai.
tapi agak mendukacitakan juga apabila lebih kurang 20 orang yang xdatang dan ini menyebabkan banyak kerusi kosong. antara sebab x dapat hadir, bos tak lepaskan, ada kerja lain yang lebih penting, kes2 kecemasan. saya agak terkilan sebab kerusi2 kosong tu boleh di isi dengan peserta2 yang sedang menunggu untuk dipilih. kemudian yang lebih mengecewakan saya apabila pihak katerer (yang dipilih oleh pihak pentadbiran) menyediakan makanan tidak mencukupi. sungguh kasihan pada para ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak. saya amat2 kesal dan yang pasti, saya akan mengambil tindakan terhadap katerer tersebut supaya perkara ini tidak berulang lagi di masa depan. ( walaupun katerer nak sogok saya dengan RM100, saya xheran dgn duit2 suapan nih. sebab dah lali bertugas di bidang penguatkuasaan, orang tabur duit kopi..sampai tokey2 besar marah dgn kami penguatkuasa2 perempuan ni..katanye, susah mau kawtim sama pelempuan.ini penguatkuasa,sinang laki2 woo..huh! ).. alhamdulillah saya menerima respons yang amat positif dari peserta. sungguh terharu apabila beramai2 peserta serbu saya dan penceramah lain apabila program tamat untuk bertanya tentang penyusuan susu ibu. saya doakan anda semua berjaya melalui perjalanan penyusuan susu ibu, minima 6 bulan lah.lagi lama penyusuan, tentulah lebih baik! =)
saya akan update semua cerita ini dengan gambarnye sekali secepat mungkin...

ayat cinta saya utk ibu2 yg mengharungi dan bakal mengharungi perjuangan penyusuan susu ibu ini... 
ANDA ADALAH SERIKANDI, 
ANDA ADALAH IBU YANG TINGGI DARJATNYA DI SISI ILAHI, 
SEMOGA KITA BERKUMPUL BERSAMA2 DI JANNAH FIRDAUSI...


Bergaul dengan kanak-kanak cara Rasulullah (dengan subtitl...


mari kita contohi suri tauladan yang terbaik iaitu Rasulullah SAW dalam mendidik anak.

Kumpulan Inovasi & Kreastif (KIK)

seminggu ni jadual saya sungguh padat. memandangkan Konvensyen KIK peringkat DBKL akan berlangsung  15-17/11/2011 ni. tak sempat nak menulis entri walaupun idea mencurah2... kami sedang pulun bersungguh2 sebab kami memang nak BERJAYA!! he3
harapan Jabatan sungguh tinggi, jadi memang kena berjuang habis2an..nak melawan 18 kumpulan yang bertanding.semua kumpulan adalah dari jabatan2 di DBKL.



keje kami memanjat tapak binaan


gigih mereka menghafal skrip..
apekah projek anda disebalik shawl itu ?...mengepam..he3



yeah!! *muka2 orang nak menang* =P
go..go..Kumpulan Sihat XIV..

nota kaki : ni tengah mabuk KIK.selepas tamat konvensyen ni, kita mabuk balik dengan penyusuan susu ibu he3


Di sebalik supplement untuk menjayakan 'breastfeeding'

hari ni saya terbaca perkongsian Dr.Nadrah Ariffin di wall facebooknya. Ia membuatkan saya berfikir panjang. saya berkongsikan bersama anda. bersama-sama kita membuka ruang di minda dan di hati kita untuk menilai sesuatu kebenaran...



Harini saya dpt msg promosi dr smbody “Klu kita dah maintain pengeluaran susu dgn baik,tp susu masih merudum, maknanya ibu tu kekurangan kalsium, so belilah set utk menyusu ni dgn saya ye”…hahh?? Fakta apa nih? FIY, ni saya bg fakta EVIDENCE BASED MEDICINE ye…sila baca satu persatu dibawah ini. Saya faham anda nak lakukan produk, tp jgn smpi anda manipulate fakta n manipulate penyusuan susu ibu.
Pertama: Kandungan kalsium dlm breastmilk tidak berubah walaupun seorang ibu tidak mengambil sebarang calcium supplement dan tidak mengambil sumber makanan yg mengandungi banyak kalsium. Badan ini terlalu bijak dijadikan oleh Tuhan utk menghasilkan kalsium sendiri dlm susu ibu utk bekalan si bayi. Terdapat bbrp kajian juga telah membuktikan bahawa penganbilan supplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak menaikkan level kalsium dlm susu ibu.

Kedua: Yang message saya suruh beli vitamin Bco utk naikkan kualiti susu ibu…maaf, saya berpegang kpd evidence-based, bukan pengalaman based. Vit B adalah vitamin larut air, maka mudah juga di serap kedalam susu ibu. Oleh itu, anda yg makan vit B akan mengalami perubahan warna susu ibu iaitu kekuningan dan nampak pekat, tapi sebenarnya yg masuk ke dalam susu ibu tu adalah vit B, malah sisa degradasinya juga.

Ketiga: Kajian juga membuktikan bahawa kualiti susu ibu yg tidak berbeza dgn ibu yg di negara maju, negara membangun, dan negara mundur dan miskin, maknanya antara ibu terlebih makan, makan ikut suka hati, atau memang tak cukup makan. Atas dasar ini jugalah terhasilnya Carta Pertumbuhan Kanak2 WHO (WHO growth chart) yg membuktikan anak2 yg disusui susu ibu dari pelbagai benua menghasilkan carta perkembangan yg sama, tidak ada beza. So, di manakah basis anda yg cuba msg saya itu mengatakan sbg susu yg terhasil dr ibu yg mengambil supplement yg anda jual akan mempunyai tahap perkembangan yg baik disebabkan supplement yg diambil diserap ke dalam susu ibu seterusnya disalurkan kpd bayi?

Keempat: Sebelum kita terpengaruh dgn penjual supplement’s promotion, mari kita lihat diri kita, pertama tengok perut, ada lipatan spare tyre tak walaupun halus? Kedua, buat carta makanan harian anda, kaji apa yg anda makan dan berjumpa dgn pakar pemakanan, bukan penjual supplement….tentu anda dapati sebenarnya anda dah terlebih zat! Saya cabar anda berjumpa saya dan saya boleh quote nilai zat dlm mknn harian anda.
Keempat: sedarkah anda yg anda boleh sakit disebabkan terlebih vitamin dan garam galian? Kaji kandungan kalcium anda..calcium carbonate? Mahukah anda mengalami batu karang di kemudian hari? Adakah anda menjalankan senaman/exercise (bukan termasuk kerja rumah seharian ya) sebanyak minimum 3 kali seminggu selama minimum 30minit berpeluh setiap sesi? Kalau tak, berhati2 dgn calcium supplement anda kerana anda terdedah kpd risiko batu karang juga osteoporosis juga. Kalsium yg diambil dr tak kira sumber apa pun memerlukan aktiviti kecergasan di atas utk diserap dan disimpan kukuh dlm tulang….kalau tak, tulang anda akan menjadi umpama simen yg rapuh kelak. Sedarlah segera.

Kelima: Jgn cuba kelirukan ibu2 tentang kandungan kalsium dlm susu ibu dgn susu formula. Ya, memang betul kandungan kalsium dlm susu ibu lebih rendah dr yg terkandung dlm susu formula, TAPI telah dibuktikan bahawa penyerapan dan penerimaan kalsium dlm susu ibu oleh bayi adalah 2 hingga 3 kali lebih tinggi n mudah berbanding penyerapan kalsium dlm susu lembu, oleh itu susu ibu tetap tak dapat ditandingi. Namun kajian juga telah membuktikan bahawa penambahan pengambilan suplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak akan menambah kandungan kalsium dlm susu ibu yg dihasilkan krn Tuhan maha bijaksana dlm menentukan apa level terbaik utk seorang bayi.

Keenam: Tahukah anda sesetengah vitamin tidak ditapis oleh payudara seterusnya disalurkan berlebihan melalui susu ibu? Sama juga spt mengandung, sesetengah vitamin tidak ditapis oleh uri dan disalurkan kpd bayi? Jaga2 dgn vitamin A dan E. Kesan negative serius boleh berlaku jika berlebihan dos (hanya recommend supplement A dan E kpd yg mmg pasti tidak dapat mengambilnya dlm diet seharian). Oleh itu, kaji diet harian anda dahulu.

Ketujuh: Vitamin supplement boleh menambah pengeluaran susu? Kalau betul boleh, mengapa anda yg claim pernyataan ini masih menyarankan ibu2 memahami dan meneruskan konsep supply and demand utk memastikan kelancaran pengeluaran susu ibu? Dan mengapa sebenarnya ramai ibu yg mengambil vitamin/supplement yg dicadangkan dan mengikut aturan ambilan tertentu yg disarankan oleh penjual telah memenuhi inbox message saya samada di FB mahupun di email dgn kecewanya terhadap “usaha” membeli supplements seperti ini? INGAT! Konsep sebenar supply n demand adalah jawapan sebenar. Kpd yg bermasalah penurunan pengeluaran susu badan, saya sarankan anda berjumpa dgn konsultan/kaunselor laktasi yg betul untuk dibantu dan sama2 mengkaji punca permasalahan susu merudum (bukan konsultasi melalui email/FB/telefon dlm hal ini) krn approach yg diberikan sgt terperinci mengikut masalah individu.

Kelapan: Adakah bermakna pengambilan pelbagai supplement itu salah? TIDAK SAMA SEKALI. Kita bebas mengambil apa2 supplement, namun jika anda seorang terpelajar, anda boleh membuat kajian betul dahulu tentang menu diet harian anda sebelum decide utk menambah vitamin dlm senarai keperluan harian anda. Pernahkah anda dengar tentang detoksifikasi? Ia terdiri dari diet khas pelbagai vitamin dan mineral yg diambil dlm bbrp hari shj. Anda boleh mencuba, tapi menu diet terbaik dihasilkan dari sumber smulajadi dan itulah yg telah dibuktikan. Anda boleh mengambil vitamin dan supplemen utk kesihatan anda, tetapi utk mengaitkan dgn keperluan khas ibu menyusu/menggalak pengeluaran air susu adalah sangat TIDAK BERETIKA sekiranya anda adalah seorang yg memperjuangkan penyusuan susu ibu.

Kesembilan: pukul berapa anda keluar rumah untuk bekerja dan pulang kerumah kemudiannya? Bila matahari belum terbit dan bila matahari dah terbenam? Pernah anda bersenam atau beriadah di taman pada waktu pagi di setiap hujung minggu atau hanya duduk buat kerja2 rumah di kala cuti? Kalau mcmtu, lupakan utk dapat vitamin D, sebab yg terbaik adalah dari sumber matahari. Takut matahari sebab UV lantas anda mengambil vitamin E? Tahukah anda matahari pagi adalah yg baik, bukan yg terik atas kepala, sekadar pengambilan vit E tidak menghentikan or melambatkan proses penuaan jika anda tidak memakai sunblock yg sesuai. Kenapa saya sentuh vit D? Sebab ia penting membantu penyerapan kalsium dari usus. Oleh itu, jgn takut matahari pagi. Kan senang dgn rutin harian dan diet yg neutral

Kesepuluh: Supplements boleh mengelak diabetes? Ramai pesakit dah buat, tapi tetap dpt diabetes. Kenapa? Sebab senaman dan pemakanan mengikut sukatan piramid tidak diamalkan. Anda tahukah piramid makanan? Semua boleh tunjuk piramid tu, tapi bila saya tengok post2 makanan di FB masing2, fuhhh..semua jadi piramid terbalik. Cara terbaik memahami piramid makanan, jumpa pakar pemakanan berdekatan anda, bincang ikut kesesuaian xtvt harian anda walaupun anda tak sakit. That day bila waktu SGM yg saya bincang, rata2 participants pelik n terkejut bila saya bgtau sukatan makanan yg sepatutnya mengikut hidangan setiap jenis makanan

jadi, cuba kita renung2kan. 
nota kaki : Dr.Nadrah adalah doktor O&G dan juga lactivist..