Memohon Sumbangan Ikhlas

Salam sahabat semua...
Dengan penuh rasa rendah diri, saya selaku tuan tanah blog ini , ingin memohon jasa baik kalian kiranya dapat memberi sedikit sumbangan semampu kalian ( tidak kisah walaupun RM1, kerana Allah tetap menghitung pahala kalian ) untuk membantu saya menampung kos pengajian lanjutan saya sebagai 'Lactation Counselor'  yang saya akan ikuti pada awal bulan Jun 2012 ini. Kos pengajian adalah bernilai RM2000 ( Yuran Pengajian dan pengangkutan )
Tujuan saya mengikuti pengajian ini adalah demi membolehkan saya melebar luaskan lagi ilmu penyusuan susu ibu dalam membantu ibu2 lain menjayakan penyusuan susu ibu.
Sumbangan tersebut boleh disalurkan ke akaun Maybank saya, Nor Aqilah Nor Kamaruddin 164258321137.
Semoga dengan bantuan dari sahabat2, akan mendapat ganjaran yang setimpalnya dari Allah dan menjadi pahala yang berterusan buat kalian kerana menyumbang kepada penyebaran ilmu yang bermanfaat buat ummah.
Terima kasih banyak, Jazakallahu khairan kathira...




Salam kasih & sayang,
Aqilah Zaidee

Pengeposan Susu Ibu

Excited nak tulis entri ni. sebab sebelum ni apabila saya diajukan soalan macamana nak terbangkan susu dari Sarawak ke KL, saya tak jumpa jawapan. puas saya tanya sana-sini.
Kali ini, nasib saya pula melaluinya, dengan cubaan pertama. ekperimen pertama.
Susu untuk Sakinah yang diterbangkan dari Labuan. untuk makluman, susu ini dihantar oleh ibu susuan Sakinah yang juga kakak ipar saya.
Soalan cepuk emas : kenapa Sakinah perlu ibu susuan ?
Jawapan cepuk diri sendiri : sebab ibunya sudah kekontangan stok susu
Kakak ipar menggunakan perkhidmatan Pos Laju. 
( nota tepi : pos malaysia tidak menginsurankan barangan makanan. jadi apa2 hal kena tanggung sendiri ).
Berat muatan yang dihantar adalah 11 kg. kosnya pula dari Labuan ke KL RM128.00. Saya tidak merasakan ia satu pembaziran wang ringgit saya sebab susu ibu adalah makanan terbaik untuk anak saya. Kalau orang berkata, adalah lebih baik RM128 tu beli susu formula,lagi senang.. tak payah bersusah payah nak bungkus itu ini, kemudian ke pejabat pos. tapi untuk saya, its a journey. saya akan cuba sedaya upaya saya memberikan yang terbaik selagi hayat dikandung badan.


Sambung cerita...
Ada 40 pek susu yang dihantar dengan pelbagai jenis amaunnya... ia sangat2 bermakna untuk saya dan paling penting sekali Sakinah.



Pihak Pos Laju akan memasukkan konsaimen ni dalam plastik. sebab declare pada slip pos laju tu 'Frozen Food'. Jadi mereka akan ambil langkah berjaga2 begini.

kakak ipar membalut polistrin dengan suratkhabar  yang sangat banyak. kemudian di seal penutupnya 


ni keadaan dalam polistrin. di bahagian atas diletakkan tuala bagi memerangkap suhu di dalam bekas.


subhanallah. ais masih berketul2 walaupun sudah 30 jam berada dalam polistrin ni.
ramuan ais : air + garam = ais garam


keadaan susu masih beku. cair 10%


yg ni susu dah cair. terdapat 10 pek susu yg cair sepenuhnya dan cair 50%. kebanyakannya yang mengalami pencairan ni disebabkan ia berada di tepi kotak, dan ais pula tidak banyak di bahagian tepi kotak. selepas ni kena ambil tindakan dengan meletakkan ais di tepi polistrin.

saya hanya mampu menggunaka sebanyak 3 pek sahaja susu cair dan selebihnya yg cair itu saya tandakan dan bekukan semula. saya akan gunapakai dalam tempoh seminggu ini. walaupun nutriennya sudah berkurangan tapi ia masih boleh digunakan.


ais yang masih berketul2. dicadangkan untuk menggunakan ais bagi melakukan pengeposan susu, lebih baik buat ais sendiri. ais tiub yang dijual di kedai, mudah cair.
kalau boleh, guna ais kering. lebih tahan. tapi di Labuan susah nak cari ais kering.

susu ini di bungkus2 pada jam 12.00 tengahari, 18/4/2012 kemudian terus dihantar ke pejabat pos. 
kemudian susu tiba di tangan kami jam 6.15 petang, 19/4/2012. lebih kurang 30 jam susu2 ini berada dalam polistrin.

nota : kurier TA-Q-Bin mempunyai perkhidmatan penghantaran frozen food.  tetapi liputannya tidak meluas di Malaysia. hanya kawasan tertentu sahaja.


Kisahnya seorang Pramugari yang hebat

Saya tidak pernah bertemu empat mata bersamanya. Semuanya berlaku di alam maya. Internet yang menghubungkan kami. Walaupun kami hanya teman maya, tapi saya yakin dengan pengiktirafan saya bahawa beliau ibu yang hebat. Saya akan menitis airmata apabila membaca catatan ceritanya.


Beliau adalah Aini wardiah, pramugari MAS. Ibu kepada Ariff Ziyad yang sekarang sudah menjangkau 1 tahun.
Perjalanan penyusuan susu ibu untuk wanita ini sungguh mencabar dengan kerjaya seorang pramugari. Namun ia biasa lakukan demi Ziyad tersayang...





tengoklah si bijak, Ziyad ni..mesti dia nak ikut juga ibunya...
kadang2 berat hati nak tinggalkan anak di rumah pengasuh, padahal opis dekat shj. tapi ibu muda ini, meninggalkan anaknya beribu batu untuk tempoh yang berhari2 dan kadang2 mencecah minggu.. hu3 sedihnya saya...


Perjalanan BF ibu ini sungguh mencabar. Anda bayangkan tugas pramugari yang selalu terpaksa meninggalkan keluarga beribu batu. Ya Allah.

Aini dan suaminya mempunyai rumah di KL. Tetapi Ziyad ni dihantar ke Penang, rumah ibubapa Aini. Ziyad dijaga sepenuhnya oleh keluarga Aini.. Jadi kurang sedikitlah kegalauan di hati bila ahli keluarga yang menjaga anak ni kan...

Anda bayangkan..
Apabila selesai tugas sebagai pramugari, Aini akan mendapat cuti. Kemudian, dia akan segera pulang ke Penang bagi melepaskan rindu didadanya untuk Ziyad tercinta. Cuti pula tak tentu. ada rezeki, dapatlah 5 hari. Bayangkanlah, si anak ini..walaupun jarang bertemu, bermain, berpeluk, mencium ibunya, dia tetap kenal siapa ibunya. kerana susu ibu itu penghubungnya. Ziyad akan berlari untuk terkam ibunya.. tak berlari, merangkak..

Habis tempoh 5 hari, si ibu akan berlepas pulang ke KL. Suami Aini pesan, jangan dibawa Ziyad tu ke airport. takut nanti dia menangis. Bukan setakat anak, ibu pun menangis. Tapi atuknya memujuk si ibu dan ayah supaya bawa jugaklah si Ziyad ni. Nanti dia lama tak jumpa ibu dan ayahnya. Jadi, sepanjang dalam perjalanan ke airport, Ziyad ni melekap je dalam dakapan ibu dan Aini menyusukan anaknya walaupun suami menghalang ( sebab Ziyad ni, kalau dah minum susu, dia dapat tenaga baru. nanti terus dia berjaga he3..cutenye ). Tapi kalau saya di tempat Aini juga, saya akan lakukan perkara yang sama. Lama pulak nanti dia nak dapat direct feeding tu sebab ibu dah tiada disisi. Mungkin Ziyad dapat merasakan bahawa dia bakal ditinggalkan lagi..
Jadi bila dah sampai airport, cepat2 Aini dan suami bergegas pergi. sebab taknak nanti menangis depan anak dan taknak tengok anak menangis di depannya. yang si Ziyad pula terpinga2 sebab tiba2 mak ayah dia pergi. T_T

Bayangkanlah adakalanya tidak bertemu dengan Ziyad 2minggu. Aduhh tak terbayangnya saya...

Apabila berjauhan dengan si anak, si ibu tetap gigih melaksanakan tugasnya. walaupun ia amat mencabar buatnya. Jadi si ibu terpaksa memerah sepanjang hari sebab tiada anak disisi untuk direct feeding. Hendak memerah/mengepam di atas flight, sungguh mencabar. Sebab airlines ni memang tidak menyokong BF. jadi, nak excuse untuk mengepam, tidaklah semudah yang disangka. Semua crew perlu bersiap siaga selalu kerana semua penumpang diletakkan dibawah tangungjawab mereka ( Kalau terjadi kebakaran, orang sakit jantung, orang pengsan, orang nak bersalin di dalam kapal terbang, semua tanggungjawab derang. nampak tugas pramugari ni macam glamer. tapi hakikanya..... ) Apabila penumpang sudah berehat, sudah tidur atau lena, waktu nilah masa yang digunakan si ibu untuk memerah/mengepam susu. Si ibu pula tiada tempat lain untuk melaksanakan tugasnya melainkan di dalam tandas. No Choice..adakala bila keadaan terdesak, terpaksa melakukannya di tempat begini walaupun jauh di lubuk hati nak mendapatkan tempat yang lebih bersih dan selesa. Kita tawakallah shj. 

Si ibu pernah hendak memerah/mengepam di kala kapal terbang melalui Lautan Hindi. Masa tengah bersiap untuk membuat projek tu, kapal terbang bergegar. Sebab cuaca yang buruk dan angin Lautan Hindi yang kuat. Panik si ibu dibuatnya. Tengah nak buat projek, dah mcm nak gempa bumi. Kemudian Kapten dah arahkan semua crew balik semula ke tempat masing2. Tak jadilah misinya tadi.
Penerbangan ini tidak menentu. Kadang2 membuatkan mereka jadi zombie. nak menghadap jet lag lagi. pagi di Malaysia, petang sudah di Maldives. Kemudian terbang semula ke Malaysia. 

Sehingga satu tahap, apabila si ibu sampai di rumah/penginapan, tersenguk2 mengepam. sambil tertidur. Walaupun mata dah terlampau berat, badan dan super penat, namun si ibu tak pernah lupa hak si anak di Penang sana. Kemudian, tidur pun bukanlah boleh lama2. sebab kalau tak mengepam susu 3 atau 4 jam sekali, mau keras breast dibuatnya akibat penuh. Again..dengan kemamaian, mengepam lah lagi.

Ada masa, si ibu ini..breakfast di KL, lunch di Kota Kinabalu, dinner di Kuching.  Ke sana-sini badan melayang hu3 
Kemudian menjalankan tugas sebagai crew di kala musim cuti sekolah, ohh sangatlah penuh seat dalam flight. lagi banyak passenger, lagi banyak tangunggjawab yang perlu dipikul. hingga ke satu situasi, si ibu tak sempat nak makan apetah lagi untuk mengepam. kerana terlampau sibuk berjam2. engorge dibuatnya.. pada waktu itu, dia terasa, sukarnya pramugari utk berjaya dlm BF. tapi dia masih belum berputus asa. 

Saya bertanya pada si ibu, kenapa memilih untuk BF anak sedangkan tugas begitu mencabar ?
Jawapannya, cuba bayangkan, anak saya hanya mempunyai masa yang amat terhad bersama ibunya . dia sentiasa bersama penjaga dia. Apekah kalau saya tidak menyusukan dia, dia akan kenal siapa saya ? Susu saya sahaja nilah yang menghubungkan diantara saya dan anak walaupun saya tidak bersamanya..
Anda tahu apa yang berlaku pada saya di depan skrin ini ???
Menitik air mata saya... Anda begitu mulia, duhai ibu.

   

keadaan terpaksa apabila cooler bag sudah penuh dengan stok. gunakan apa yang ada supaya susu ini dapat bertahan sementara waktu.  kreatifnya si ibu...


stok buat Ziyad tersayang...

  

yang ni stok susu yang diperah semasa bertugas. Dibungkus2 untuk dibawa balik ke Penang. 


kaedah si ibu nak mengekalkan suhu susu beku. gunakan ice pack kecik.

  

kejayaan si ibu melaksanakan misinya untuk Ziyad sayang


Part 3 : Penyusuan susu ibu bagi ibu bekerjaya menurut perspektif Islam

...sambungan...


Ikon ibu terhebat didunia. 
Rasulullah SAW bersabda " Ada 4 orang wanita yang mana wanita ini adalah sebaik2 wanita. Mereka itu adalah Asiah bt Muhazim ( Isteri kepada Firaun ), Maryam binti Imran ( ibu kepada Nabi Isa AS ), Khadijah bt Khuwalid ( isteri kepada Rasulullah SAW ) dan Fatimah bt Muhammad ( Puteri bongsu Rasulullah SAW )."
Kalau kita tengok ye, apa persamaan di antara keempat2 wanita terhebat di dunia ini, adakah mereka menyokong penyusuan susu ibu ? 


Mari kita lihat satu persatu...


Asiah binti Muzahin
ketika mana Asiah berjumpa dengan seorang bayi yang duduk di dalam peti, dihanyutkan di dalam sungai. Ketika itu Asiah dan dayang2nya sedang bermain di tepi sungai itu, dia ternampak bayi ini, dia berasa sayang, jatuh hati pada kecomelan bayi ini. Maka apa yang Asiah buat, Asiah cuba nak susukan bayi ini. Tetapi bayi ini menolak semua susu ibu yang ada. Susu Asiah ditolak, susu dayang2 di tolak. Asiah cuba memanggil wanita terdekat yang baru melahirkan anak, tetapi tetap bayi ini menolak susu mereka. Dan akhirnya, Asiah offer siapa yang dapat menyusukan bayi ini dan bayi ini berhenti menangis, dia akan lantik wanita tersebut menjadi ibu susuan kepada bayi tersebut. Dan apa yang berlaku, ketika itu kakak Musa mendengar berita itu, lantas dia memanggil ibu Musa sendiri dan ibu Musa menyusukan Musa di istana Firaun. Subhanallah, hebatnya susunan Allah. Begitu hebatnya Asiah ini cuba memberikan susu yang terbaik buat Musa. Padahal boleh sahaja Asiah memberikan Musa susu lembu..susu lembu pun sudah wujud pada ketika itu. ataupun susu unta mahupun susu kambing. Tapi dia tidak terfikir untuk memberikan susu binatang kepada anak manusia. Dia cuba sedaya upaya untuk memberikan susu yang terbaik kepada anak itu. Itu jasa Asiah dalam penyusuan susu ibu. 


Yang kedua, Maryam binti Imran. 
Beliau berjasa besar bagi susu kepada Isa AS. Melahirkan di bawah pohon kurma dalam keadaan kesedihan sehingga dia berdoa " Ya Allah, matikanlah aku sebab sakitnya.." . tapi Allah berkata " jangan sedih ".
Ibu yang mengandung dan menyusu, sangat penting supaya tidak sedih dan menjaga emosi. Pujuk hati dengan banyakkan senyuman, tunjuk wajah yang berseri2.
Maryam ini banyak meminum kurma dan air kosong supaya beliau dapat menyusukan Isa AS. 


Dan yang ketiga, Khadijah binti Khuwailid.
Beliau menyusukan sendiri Fatimah dan anak2nya yang lain. Maka lahirlah anak2 yang hebat, berjasa besar dalam Islam.


Dan seterusnya, Fatimah binti Muhammad.
Beliau juga menyusukan anak2nya sendiri iaitu Al-Hassan dan Al-Hussein. 


Dan empat wanita ini dikatakan, empat wanita yang lebih agung dari segala bidadari dan mereka ini adalah sebaik2 wanita di dunia dan di akhirat. Sehinggakan Rasulullah SAW pernah melukis 4 garisan di atas tanah. Kemudian beliau bertanyakan kepada para sahabat " Tahukah kamu apa maksud garisan2 ini ?"
Maka jawab para sahabat " Hanya Allah dan Rasul sahaja yang lebih mengetahui "
Kata nabi " 4 garisan ini menggambarkan keempat2 wanita yang sebaik2 wanita di atas muka bumi dan di akhirat sana. Mereka ialah Asiah binti Muzahim, Maryam binti Imran, Khadijah binti Khuwailid dan Fatimah binti Muhammad " 
Ini ikon kita. Wanita yang diiktiraf  dan mendapat trofi takwa serta wanita yang menyokong penyusuan susu ibu. 


Testimoni hebat.
Kisah Aminah dan bayinya Muhammad. Aminah adalah ibu kepada Nabi Muhammad SAW. Bilamana lahirnya Muhammad ini, maka Aminah sendiri menyusukan bayi ini. Kemudian dia bimbang, anaknya tidak cukup susu, maka dia berikan kepada hamba Abu Jahal yang bernama Suwaibah Aslamiyah untuk menyusukan Muhammad. Dan bilamana dia merasakan anaknya memerlukan susu lagi, dia mencari Ummu Aiman. Dan ketika itu Kota Mekah dikunjungi ramai orang yang datang dari pelbagai pelusok dunia dan menyebabkan Kota Mekah senang dijangkiti penyakit. Dan bayi2 yang baru lahir senang meninggal  sebab virus mudah berjangkit. Maka apa yang Aminah buat, Aminah cuba dapatkan ibu susuan daripada tempat yang jauh iaitu dari Kampung Bani Saad. Maka Halimatus Saadiah menyusukan Muhammad. Bersungguh2 si Aminah ini mencari ibu susuan, kerana beliau amat sayangkan bayinya. Walaupun terpaksa berjauhan dengan anaknya selama 2 tahun, tempoh yang lama, Aminah tetap mahukan yang terbaik buat si anak dan terpaksa korbankan rasa hati dia.


Dan yang kedua, kisah Ummu Salamah. Beliau merupakan salah seorang isteri Rasulullah SAW. Satu ketika, pembantu Ummu Salamah hendak keluar rumah bagi menguruskan sesuatu urusan di luar rumah. Kebetulan pembantu rumah ini mempunyai seorang bayi yang masih kecil. Jadi dia tinggalkan bayinya kepada Ummu Salamah. Tanpa disengajakan si ibu ini mempunyai masalah dengan urusannya dan membuatkan dia lambat balik. Maka si anak kecil ini sudah mula menangis mahukan susu. Ummu Salamah kasihan melihat bayi ini. Apa yang Ummu Salamah buat, dia ambil bayi ini dan letakkan di payudaranya. Sebenarnya Ummu Salamah sekadar nak menghiburkan bayi ini, tetapi kerana ada kesan psikologi yang kuat ketika itu ( perasaan kasih dan sayangnya pada bayi itu ), Allah izinkan ..Ummu Salamah yang tua itu.. tiba2 keluar susu dari payudara Ummu Salamah sehinggakan bayi itu kenyang sementara bayi itu menunggu ibunya pulang. 
Dan kajian sains membuktikan, kesan psikologi yang terlalu kuat oleh seorang ibu untuk menyusukan bayinya, dia akan  berjaya menyusukan anaknya itu sepenuhnya. Jadi tiada alasan untuk wanita yang bekerja, wanita yang sibuk ke untuk menyusukan anak. Nak 1000 daya, tak hendak 1000 dalih. 


Susu ibu bukan sahaja rahmat untuk bayi malah rahmat buat ibu juga.
Dalam hadith2 ada menyebut bahawa setiap tegukan dari susu ibu itu, Allah memberikan satu kebaikan. Setiap titik susu yang di telan bayi. Bayangkan bayi yang meneguk susu ibu, dari awal kelahirannya sehingga umurnya 2 tahun. sudah berapa titis yang masuk ke dalam perutnya. betapa banyaknya nilai ganjaran kebaikan yang telah dikira Allah buat si ibu itu. 


Betapa Islam mementingkan susu ibu 
Islam menyatakan bahawa harus kita mengambil ibu susuan untuk menyusukan anak kita atau membeli susu dari ibu2 yang mempunyai susu yang lebih. Namun ia bukanlah mengambil susu dari bank susu yang kita tak tahu siapa pemiliknya. 
Ulama muktabar, Yusuf Al-Qardawi memuji kewujudan bank susu kerana ia adalah suatu amalan kebajikan untuk kemaslahatan ummah. Tetapi susu yang disumbangkan perlulah diketahui siapa pemberi dan penerimanya. Bukan mengambil susu tanpa mengetahui siapa pemberi dan penerima.


Wallahualam