Kisahnya Aidilfitri dan ibu mertua...

Salam Aidilfitri
Maaf zahir batin buat semua...

Harini sudah hari raya ke-4.. 
Saya sudah puas makan laksa, nasi impit, lontong, kuah kacang, rendang, lemang, kuih raya, air manis, air gas, dan sudah pun selamat berada di Kuala Lumpur kembali...
Jadi apabila sudah puas segala2nya, bolehlah dengan segala hormatnya menjemput si kecil di dalam perut ini keluar melihat dunia. Sekarang sudah mula memasuki minggu 36... =)

Kali ini saya beraya dengan keluarga sendiri tanpa suami kerana suami perlu berkhidmat untuk negara, menjaga Bilik Gerakan Denggi.


Abu Khawlah yang beraya di bilik gerakan denggi JKWPKL.


Hanya kami  berdua beraya di kampung bersama keluarga dan sanak-saudara..

Insyallah saya akan pulang ke beraya bersama suami, malam ini. Juga tak di lupa, beraya dengan keluarga mertua..Yahooooo!!!
Mertua saya berada di Cheras sahaja.. Boleh beraya sampai hujung tahun ha3

Apabila hari raya menjelma, macam2 status di Facebook. tapi banyak status yang kecewa sebab balik rumah mertua..waduhh..berat sungguh ini.... 
Alhamdulillah kerana Allah telah mengurniakan saya mak ( ibu mertua ) yang sangat berharga. Yang mana saya sungguh2 menyayangi dirinya. 
Mak yang sungguh istimewa. Walau tidak celik mata namun celik hati.
Mak yang sungguh tenang, mak yang 'happy go lucky', mak yang menjadi tempat meluahkan perasaan, mak yang menegur salah dan silap kami anak beranak dengan sungguh berhemah...mak yang tidak pernah membezakan kasih buat seorang anak kandung mahupun menantu...

Mak abah saya adalah OKU, cacat penglihatan...
Tapi beruntung sungguh kerana mak abah saya dahulu di hantar bersekolah di St. Nicholas, Penang. Jadi mereka memang tiada masalah dalam ilmu2 kehidupan.
Mak saya boleh memasak, boleh menjahit, boleh menggosok baju, boleh mengemas rumah, boleh menata rias rumah, boleh menjaga anak & cucu, fasih berbahasa inggeris. ( saya pun malu kerana saya tidak sefasih mak hu3 )

Dahulu, Abu Khawlah selalu bimbang bilamana mak yang menjaga Sakinah. Saya pun pelik kenapa Abu Khawlah risau. Padahal masa dia kecik dulu mak juga yang jaga ha3 Abu..ohh abu...
Saya tak risau sebab saya yakin dengan penjagaan mak. Elok je mak besarkan 4 beradik, tanpa ada hilang anggota sana-sini. yang jadi cacat sana-sini, parut sana-sini tu bukan sebab mak jaga, korang sendiri punya kelalaian ha3 Tengok, betapa Allah melindungi mereka2 ini...
Yang buat saya terharu, bila mak pernah kata pada Abu Khawlah " Kau ni Didi, dah macam menantu. Aqilah pulak yang macam anak. Lagi kenal mak " ha3 Bangga woo bila mak mertua cakap macam tu..  Sejak dari haritu, saya suka mengusik Abu Khawlah pasal kenyataan ini. ha3

Mak selalu cakap yang rumah mak ni kecik je. Jadi mak tak berapa suka kalau ramai2 ( maksudnya anak2, menantu ) serbu rumah mak. Sebab mak tak suka tengok bila anak2, cucu2, menantu2 tak selesa ( tak tahu nak gantikan perkataan 'tengok' tu dengan apa..sebab mak tak nampak ). Tapi saya selalu cakap kat mak, anak2 tak pernah rasa, tak pernah komplen yang rumah mak ni sempit. semua seronok je bila datang rumah mak. Buat apa rumah besar, tapi hati tak tenang, serabut sana -sini. Biar rumah kecik tapi hati bahagia...

Paling seronok bila dapat melepak di rumah mak, dapat berpantang di rumah mak ha3 
Maaflah mak, sebab kami selalu menyemakkan rumah mak. Tapi ini sahajalah tempat yang seronok kami nak tenang2kan diri he3 


Mak dengan dekya 


Abah dan Abu Khawlah versi botak


Menyambut harijadi mak dan abah..
Laksa, pizza domino,s, kek secret receipe

Semoga Allah sentiasa merahmati dan memberkati hidup mak..

Kelas solekan bersama Suhana Sulaiman MUA

Ramadhan sudah mula melabuhkan tirai..
Bagaimana dengan amalan kita di madrasah tarbiyah ini ?
Untuk Ramadhan yang masih berbaki ini, mari kita gunakan sebaik mungkin masa bersama Ramadhan kerana ia adalah sebaik-baik bulan, yang sangat banyak ganjarannya...
Belum tentu kita akan temui Ramadhan di tahun hadapan.
Perbanyakkan memohon keampunan dariNya, memohon hajat kepadaNya...

Saya ingin berkongsi pengalaman saya belajar solekan dengan salah seorang jurumekap artis yang sangat muda. Saya sangat sukakan tekniknya, itu yang membuatkan saya sanggup turun ke Senawang untuk belajar ilmu itu. Kalau nak harapkan kelas Cik Suhana di Shah Alam, memang tak dapat gamaknya sebab kelas Cik Suhana memang 'hot seat'. 
Saya sukakan teknik Cik Suhana yang tidak mencukur kening.


Muka sebelum di conteng...
* apapun, saya sukakan muka saya yang lebih natural...




Dengan bantuan Cik Suhana juga, dapat hasil begini...
Tengok kening itu... sebiji macam cukur.... Hasil tunjuk ajar cikgu. 
Isshh..seriau mak tengok manusia ini. mcm tak kenal....


Jadi apa yang saya pelajari pada hari kejadian, dari pagi sampai petang adalah teknik bersolek untuk digayakan di majlis. Walaupun begitu, dengan ilmu yang telah dicurahkan, saya sudah tahu teknik bersolek untuk setiap hari dan solekan untuk suami ketika 'private time'. >o<

Disebabkan fokus saya untuk bersolek untuk biasa-biasa sahaja dan bersolek buat Maharaja saya, jadi saya lebih suka menggunakan Mineral Make-up yang mana lebih selamat untuk kulit. Lagipun, nanti nak pakai di malam hari, lebih elok calitkan solekan yang selamat untuk kulit kita. Mineral make-up memang mahal berbanding make-up biasa ( tetapi ada make-up yang berjenama lebih mahal dari Mineral make-up ), tapi yang penting ia selamat untuk diri kita. 

Contoh mineral make-up : LovingMineralsKiss MineralSkin FoodForest Secret

Itu sahaja cerita saya buat masa ini...
Jaga diri..
Mari mencantikkan muka buat Maharaja...





Cheese tart ohh cheese tart...

Saya terjebak dengan cheese tart sejak saya berkahwin dengan suami saya. Seorang peminat cheese yang tegar.. dan sekarang Sakinah juga mengikut jejak langkah. Keju cheesedale tu mereka berdua boleh habiskan sekejap sahaja dengan meratahnya.. Pantang ada keju tu dalam peti ais. Yang si bapak dok mengulang ke peti ais. Yang si kecik pula, tak pandai lagi buka peti ais sendiri, maka dia akan tepuk-tepuk peti ais supaya dibuka. Bila dah buka, cepat je tangan dia mencapai keju..Sabar jelahhh Sakinah dan Abu Khawlah ni...

Saya pula akan membeli cheese tart hampir setiap hari di kedai bakeri depan rumah. Kalau dah beli tu, saya akan borong sampai 5 biji sebab cheese tart yang dijual bersaiz besar, harga pula RM2.40 seketul...

Lama-lama, bila saya dah tak tahan dengan kegilaan ini, saya pun mula berjinak-jinak membuat cheese tart sendiri. Tambahan pula, mak mertua telah memberikan saya ovennya. Bertambah-tambahlah kegilaan mak yong yang dah mengandung 8 bulan ini. Sungguh tak sedar diri ha3

Kerja pertama yang saya buat adalah membakar kulit cheese tart ( shell tart ). Saya pulun buat banyak-banyak. Punyalah tamak hu3 
Tapi agak menderita membakar shell tart ini kerana saya hanya beli acuan tart berkenaan hanya 21 biji sahaja. Sungguh penat nak menyiapkan sampai 100 biji. Boleh tidur kat tepi oven gamaknya ha3
Lepas tu bila dah ada kelapangan lagi, baru saya mula isi kulit tart tu dengan cheese... waaduuuhhh...Pengsan!!
Makan memang puas gila!
Lepastu saya kongsi dengan semua ahli keluarga sendiri dan keluarga suami...
Tuu diaa....
Mereka pun melahap macam saya. sekejap sahaja licinn!! Ini sudah kes berat! 


Sesi Bakaran yang pertama : Ada perisa blueberry, strawberi dan kiwi.
Sesi seterusnya ada tambahan perisa oreo dan coklat ( maaf tak sempat nak ambil gambar sebab dah licin )

Dan yang tak di sangka-sangka, ada pula yang menempah..Terkejut mak yong. Maka dengan saratan kandungan ini, mak yong layankan sahaja. Yang tak tahan tu, si adik minta berguru pulak sebab dia nak buat bisnes cheese tart. Sabar jelahh ha3 Di sebabkan Mak Yong dah memborong beli cheese Phildaphelia 2kg masa awal-awal dulu. Kang kalau dah bersalin, siapa pula nak mengerjakan cream cheese tu nanti. Jadi kita pulunnn...ha3

Nota : Teringat pesan ibu saya yang dahulunya seorang `pasterist` dan `bakerist`.
Mak saya pesan, biarlah untung x seberapa tp kita buat makanan dengan kadar yang paling baik bersama bahan2 yang terbaik juga hati yang bersih. 
Apa yang sedap kita makan, begitu juga kita perlu buat untuk orang lain makan.
Jangan sesekali main 'cilok2' dlm menjual makanan. 
* semasa saya membuat makanan, sheikh Al-Sudais menemani saya dengan bacaan Al-Qurannya...mudah2an berkat semuanya.