1st baby : Khawlah Sakinah


kenangan terindah.. 13/11/2010..lahirnya ke dunia menghiburkan jiwa yang gundah gulana..meleraikan lelah yang tidak terkata..uhh 12.30tgh - 9.42 malam panjang masanya..dlm dewan bersalin saya bertapa..
masa mengandung perot besar x sangkaa, yg keluar 2.89kg sahaja..tak kesah! asal selamat semuanya...=)
 tapi...
xde pengalaman skin to skin contact dgn baby,
xde pengalaman menyusukan anak sebaik shj dia keluar,
xde pengalaman rooming-in dgn anak,


betapanye ketika itu cetek ilmu..sayangnya!!
selepas sakinah diambil oleh nurse untuk prosedur seterusnya, nurse hantar semula pada kitorang dengan keadaan yg comel berbungkus kain merah=) sgt mengujakan...dapatlah sekejap menyusukan anak. tapi kelam-kabut..anak 1st.x lama tempoh tu.jam 11mlm mcm tu,sakinah dah ditolak semula masuk nurseri..
Esok pagi, jam 9..baru sakinah dihantar semula..pd waktu tu, sakinah dah muak susu sikit...so surprising!! sakinah dah di beri minum FM..hu3 ape nak buat??? mengamuk ? campak katil ke bawah ? pecahkan kaunter jururawat? isshhh..ganazzz tuh..jgn marah mcm tu..takut weyhh ha3
salah saya jugak sbb xde ilmu dan tidak bersedia untuk menghadapi saat kelahiran anak. x maklumkan kat doktor yang saya ni nak breastfeed, nk rooming-in dgn baby. dok bersangka, hospital tu kunun2 mcm hospital rakan bayi..padan lah jugak muka kamooo ha3
selepas tu,sakinah mmg xjauh dr mamanye..dok dgn mamanya dlm wad sepanjang hari sehingga jam 11 malam. selepas tu kena tolak semula masuk nurseri. esoknya,pagi2 dah minta sakinah kat nurse. kali ni takde pulak muak susu. harapnya, nurse tak bagilah FM lagi.
nurse kat sana memang kesian..( ada juga perasaan insani nih =) ) diorang x ramai, terkejar sana-sini. mula2 ada lah diorang ajar bf, tapi lembabnye pick up.gelabah semacam je bila anak bf ha3 tu kdg2 panggil nurse, tp nurse sibuk plak...
nasib baik, rombongan opismate asben dtg melawat..orang2 kesihatan semuanya..Sister,Jururawat masyarakat,inspektor kesihatan..derang yg byk membantu bf di hospital tu. akhirnya....BERJAYA!!!
I LOVE IT !!! he3
alhamdulillah kuning sakinah pun x tinggi dan tak kena tahan di hospital. sebab BF every 2-3j. kalau x direct feed, bg botol.sebab sakinah suka tido. jadi, memang kena paksa! sorry ,my dear..

No comments:

Post a Comment