Gripe Water..oh gripe water

Sakinah selalu di serang kembong.. hari2 pun ada. peningnye bila anak kembung.


orang kata sebab saya x jaga makan. tapi... huhuhu saya orang medical ni kurang sikit percaya. ..tapi disebabkan culture tanah melayu begini, kita hormatilah. orang cakap, kita dengar, orang bercerita, kita hormat. .betul kan...buat x buat tu belakang kira..=)

berbalik kpd cerita kekembongan Sakinah. saya dapatlah satu nasihat dr seorang pengamal perubatan yang memang berkerja dgn Klinik Ibu Mengandung & Kanak-kanak. katanya, amalkan pengambilan gripe water 2-3 kali sehari..okeyh!!

balik rumah, pulun bg gripe water mengikut arahan  ( kunun mcm org yang betul2 mengikut arahan hahaha ). lepas minum gripe water, Sakinah mmg lega.pastu tidur lena..zZzzZzz..
kita pun mak bapak ni best la sebab ubat mujarab..

akibatnya, apabila pam je dapat 0.5oz-1oz ( kebiasaannye, pam dapat 5-60z). bayangkan betapa jatuh teruk dan mendadak mcm kejatuhan saham..hu3 memang menangis dibuatnya.

cepat2 angkat kaki ( waktu ni lebih kurang sebulan berpantang..bayangkan naik opis 3 tingkat yang tiada lif. memang org Jabatan Kesihatan WPKL ni sihat2.naik tangga hari2..sampai bentan lah saya hu3 ) jumpa PZM, Pn.Dayana. kena lah sesi kaunseling sikit. 
rupanya... akibat dr gripe water,anak saya sangat kenyang ( yelah perut baby bukan besar mana..gripe water pula manis,memang kenyang..) jarang sangat minum susu. tu yang susu jatuh merudum x hengat!! 
balik rumah, bungkus gripe water..letak dlm peti sejuk..tinggal lah ko dalam tu senyap2. goodbye gripe water..

sejak dari hari tu, apabila Sakinah kembung, sapu minyak,tuam, golek2 perut dia atas kepala he3 elok lagi guna kaedah tradisional mcm ni.

pesanan : tidak semua pengamal perubatan ni yang tahu ttg ilmu bf. jadi timbang2kanlah nasihat mereka. rujuklah pd bf consultant@bf peer councelor@ lactation caunselor

No comments:

Post a Comment