kenali cik B kita

suka saya untuk berkongsi tentang kepelbagaian bentuk dan jenis cik B dan nipple. Allah jadikan manusia penuh kepelbagaian/variasi.
dan untuk makluman ibu2, apa jua bentuknya...nasi lemak 50 sen ke, nasi berlauk RM7 ke, buat tembikai ke ( ni istilah2 yang org bagi.bukan saya ye he3) , SEMUA IBU MAMPU MENYUSUKAN ANAK MEREKA
teringat saya kata seorang penceramah " zalimlah Allah itu jika dia menjadikan ibu yang melahirkan anak itu tanpa susu. kerana ia bukan fitrah dan sunnatullah. "
 cuma saya akui, masing2 mempunyai kesukaran masing2. Tapi NAK atau TAKNAK sahaja.




sumber : google images


jenis2 nipple dan cik B.manakah kita punya ?? ( shhh, jawab dlm hati je ye he3 )

FLAT NIPPLES 
nipple ni boleh berubah juga semasa kita mengandung. ( keajaiban Allah..subhanallah ). waktu mengandung kita x perlu bersusah payah nak buat mcm2 trhdp nipple kita. dulu masa mengandung saya pun ada terikut petua yg org turun temurunkan pd saya. suruh tarik2 masa mandi lah..tym ni xde ilmu lg ttg BF. dan attend course Bf baru taw..hu3
kadang2 kita je perasan sendiri  je yg dgn flat nipple kita ni baby xboleh nak hisap ( andaian ibu je ni...) tp bila suap kt baby, pandai je di suck..( pandainye baby...)


INVERTED NIPPLES
tidak jadi masalah sangat sebab baby perlu latch pd breast bukan pd nipple
buat skin to skin contact dgn baby (ibu dan anak menyentuh kulit satu sama lain di bahagian dada ibu ). then biarkan anak tu explore breast ibu dan dia akan ngap!! he3 

LONG / BIG NIPPLES
kalau jenis ni memang kena usaha lebih sedikit. tapi jgn risau. apa yg kita USAHAKAN PASTI BERHASIL, insyallah... *hug for diz types of mommies*
bila nipple panjang/besar, susah sikit baby nak masukkan breast ke dlm mulut. baby ni seakan menghisap nipple je ( hisap nipple mmg x keluar susu )
kaedah yang diperlukan : 
1. posisi yang sesuai dan selesa untuk bayi & ibu
2. kalau xdpt juga nak susukan begini, ibu kena express (perah/pam) susu. bagi baby minum tru cawan. ( ohh mulia nya hati ibu yang sanggup bersusah payah utk ini. memang syurga buatmu oh,ibu...) dr masa ke masa, mulut baby akan membesar dan pd masa tu kita boleh offer utk hisap susu secara direct.


SORE NIPPLES
masalah ni selalu berlaku sebab anak menghisap susu dgn cara yang kurang betul. dan kemungkinan juga disebabkan jangkitan kuman (candida) dr mulut anak ke nipple ibu. 
cara nak atasi : perbetulkan semula cara menyusukan bayi ( posisi dan cara perlekapan)
sore nipples  boleh dirawat dgn menyapukan susu kita pd kwsn nipple. ( lebih alami =) )
rujuk pd doktor utk merawat jangkitan kuman di mulut anak.


sumber : google images


sumber : google images

1. sapukan susu ibu pd nipples setiap kali slps menyusukan anak.
2. tuam breast & nipple dgn tuala suam utk mempercepatkan Let Down.
3. keluarkan nipple dr mulut baby yg dah tidur dgn sopan ( jgn rentap ye ! )
amaran : jgn basuh nipple dgn sabun sbb ia akan menyingkirkan 'natural oils' pd nipple.


JANGAN SESEKALI MEMBERHENTIKAN PENYUSUAN ( alasannya, nk bg breast rehat )
JANGAN HADKAN KEKERAPAN DAN MASA PENYUSUAN 
JANGAN LETAK APA2 UBAT PD NIPPLE (alasan supaya cepat sembuh )
TAK PERLU MENGGUNAKAN NIPPLE SHIELD


No comments:

Post a Comment