Baby Led Weaning

Prinsip BLW adalah memberi peluang kepada bayi untuk makan mengikut keperluannya sendiri. maksudnya, kita offer makanan pada jarinya, kemudian anak ini akan makan dengan cara KUNYAH-TELAN dan makan mengikut kemahuan dia tanpa dipaksa.
secara tak langsung ia mengajar anak2 kita untuk membuat pilihannya sendiri mengikut seleranya dan bilakah masanya dia kenyang.
tapi BLW' ni di praktiskan apabila anak sudah mula pandai memegang dan selalunya umur 6 bulan.
utk pengetahuan, BLW ni tlh dibuat kajian oleh Gill Rapley,UNICEFS
teori yang dia perkenalkan ttg BLW ni " supaya bayi dapat bereksrementasi dan mengexplore mknn dengan sendirinya"


untuk maklumat lanjut, boleh rujuk di page ni.


BLW utk sakinah...


 

@ Radix Fried Chicken, Kangar - Sakinah dan tomato nyer..comot sudah anak mama...

 


@ Belanga Restaurant, MidValley - sakinah dengan saladnye..

 

@ zaidee`s house - sakinah dengan carrotnyer..


walaupun Sakinah belum tumbuh gigi, tapi dengan menyusukan sakinah, mama dah taw betapa kerasnye gusi dia..aucchh bila dia menggigit!!


tapi adalah baik, kalau BLW dilaksanakan apabila kita ada disisinya. senang nak pantau. setakat ala2 tercekik tu, perkara biasa. actually bukan tercekik pun, cuma 'gagging' ( ada sign mcm nk tercekik kemudian dia keluarkan semula mknnnye ). kalau ada, tu menunjukkan gag reflex dia berfungsi. so no worries sangat =)

No comments:

Post a Comment