Perjalanan Solid Food Sakinah









steamer brand tupperware sangat membantu. harga pun x mahal. x cukup duit nak beli steamer yg mahal hu3



DF brand Faber ( beli pun 2nd hand dr membe ) utk solid food sakinah. tapi skrg ada jugak simpan EBM sekalik.



keje di hujung minggu-menyangai ikan bilis untuk dijadikan 'aji-naik-moto' bubur sakinah =)


nilah teknik tradisional yang digunakan bilamana xde food warmer yg mahal2,yg canggih-manggih. double-boil mcm buat kek, kata membe he3 tercetus idea ni pun sebab tengok mak buat kek



puree labu (kiri) dan buur nasi (kanan). letak asing2. bila masa nak makan, baru mix kan..nyum nyumito. lepas tu masukkan 'aji-naik-moto' ikan bilis tadi =)


idea lain selain bubur nasi - pasta & oat


pelbagaikan idea memasak kita. puree pisang+oren. gerudikan guna Mr Munchkin yang kat kiri tu ( masa ni travel ke Kedah. so senang guna Mr Munchkin je. nak angkut blender, x terbawak mama sorang ni)



ni pun salah satu cara tradisi onyang2 kita dulu men-stim makanan =) guna je penapis pastu carik penutup.. xde alasan lagi kata xde steamer Philips, xboleh masak mknn anak.hu3


Ni bagi jagung rebus kat Sakinah. letak sikit olive oil.


steam kobis purple. bila campur dlm bubur nasi Sakinah, orang kata masukkan nila dlm mknn anak. sebab purple sgt he3

untuk Sakinah, nilah keje mama masa Sakinah 6-8bulan. mcm2 kan, nak...=)

No comments:

Post a Comment