Kejeku di hari minggu

menjelanglah 1 Ramadhan esok, insyallah...
entah x pasti sempat sampai x kita dgn Ramadhan kali ini. nampak dekat je..esok je..tp nyawa ke pun x taw dekat smpai penghujung dh ke @ belum. "Allahumma balligna Ramadhan" ( Ya Allah, sampaikanlah aku pada Ramdahan)

Encik suami dh bgtau azam dia utk Ramadhan kali ini..diantaranya yg saya terkebil2 mendengar : " taknak membeli juadah berbuka di Bazar Ramadhan"
hu3 cmne ni..macamana nk merealisasikan impian dia nih..duhai....

Jadi, semalam (Sabtu ) kitorang pergi ke NSK Kuchai Lama, memborong barang2 dapur..
sblm pergi tu dh listing bagai resepi utk 2 minggu. jadi senang nk prepare beli brg2 utk menu2 tu.
( dah lah x reti masak..mmg terkial2 lah nanti pagi2 sahur ..ditambah lg dgn rice cooker letrik yg dh rosak. tanak nasi ats api jelah )

Hari ini, tugas saya..tadaa...



Daging & Ayam yang telah dibersihkan kemudian di packingkan utk kegunaan sehari/sehidangan. nak guna, amik je satu plastik. dah siap potong2 dh.



4 ekor ikan kembung yang dh dibahagikan kpd 2 plastik. dh siap2 letak rempah kari+kunyit+garam..


Ayam yang seekor dibahagikan kpd 4 bahagian.


daging dh siap potong sbb nanti nk buat daging masak kicap, daging black pepper, daging masak lemak..

semua di pack dlm plastik kemudian di simpan dlm bekas bertutup sebab nk simpan dlm deep freezer. nak menumpang deep freezer solid food sakinah.

Bawang, halia, lengkuas pun dh get ready siap2..sng nnti pagi2 nk masak terus campak je dlm kuali.
kepada yang menjaga kesedapan makanan, mesti x best nk buat mcm ni. xpelah, nanti dh cekap memasak, saya x buat gini dah ha3 apepun yang penting saya masak wpun x sdp he3

No comments:

Post a Comment