** UPDATE : Flat & inverted nipples

dahulu saya pernah menyentuh topik ini. boleh rujuk di sini
sebenarnya tiadak menjadi masalah bagi ibu2 yang mempunyai flat @ inverted nipples untuk menyusukan anak.ini kerana bayi menyusu pada aereola kita, buka pada nipple! Apabila bayi melekap dan menghisap,bayi akan menimbulkan puting si ibu. 
sebenarnya rawatan untuk puting ketika kita mengandung adalah kurang digalakkan. contohnya, ada petua yang menyuruh si ibu menarik2 puting sepanjang tempoh kehamilan. menurut pakar perubatan, ia sebenarnya boleh menyebabkan kontraksi pada kandungan. namun ia adakalanya tidak membahayakan, tetapi perlu berwaspada!
kajian yang telah dibuat ke atas ibu mengandung yang melakukan rawatan semasa tempoh pranatal, kebanyakannya gagal dalam penyusuan. ini kerana,penumpuan tentang puting semasa tempoh kehamilan ini memberi kesan psikologi kepada ibu. ibu akan mudah berasa putus asa selepas usahanya tidak membuahkan hasil. jadi mind-set mereka akan terarah kepada TIDAK DAPAT MENYUSUKAN ANAK KERANA MASALAH PUTING.


untuk itu, ibu2 perlu memberikan penyusuan seawal mungkin selepas kelahiran. hisapan bayi adalah rawatan terbaik untuk masalah flat/inverted nipples. 
Sekiranya ibu2 berdepan juga dengan masalah penyusuan yang berkait dengan flat/inverted nipples, cuba cara ini :
1. periksa cara bayi melekap dan menyusu. ( posisi perlu betul dan cara melekap perlu sempurna )
2.keluarkan puting - boleh guna pam elektrik atau guna picagari
3. gunakan breastshields.


Silicone Breast Shields

4. gunakan nipple shields - sekiranya bayi msh sukar untuk menyusu lagi




TUTORIAL MENGUBAHSUAI SYRINGE


1. beli kat farmasi syringe 20 ml




2. korang potong hujung yang ada muncung kecik tu

* ganas cara potong ni.mcm biasa penggal kepala org ha3


ni rupa bila dah potong


3. pastu korang masukkan bahagian omboh tu pd side yang bertentangan dgn side yang asal.


4. siap!! dah boleh gunakan hujung sebelah kanan yang ada tapak tu untuk dilekapkan pada breast.

CARA NAK GUNAKAN SYRINGE PADA BREAST
lekapkan syringe pada breast. pelan2 tarik sehingga puting keluar. hold dalam kiraan 10 kemudian lepas. lepastu cuba offer breast pada baby. mudah2an baby senang untuk menghisap susu.

2 comments:

  1. saya suka dengan tips puan nie (^__^)

    ReplyDelete
  2. sangat menjimatkan dan praktikal!!
    terima kasih kerana berkongsi ilmu;-);-)

    ReplyDelete